Jelena Simonović Kovačević je diplomirala 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za klavir u klasi prof. Kemala Gekića. Magistrirala je 2002. na Sirakuškom univerzitetu (Sirakuza, Njujork, SAD), odsek za klavir u klasi prof. Vei-Ji Janga (Wei – Yi Yang). Tri godine kasnije upisuje magistarske studije iz klavirske pedagogije na Mizuri univerzitetu (Kolumbija, Mizuri, SAD). Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija iz izvođačkih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom prof. Kemala Gekića. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod međunarodno priznatih umetnika (Naum Štarkman, Boris Berman, Arbo Valdma, Rita Kinka, Dajana Andersen, Ian Džons, Marien Han i drugi) .

Dobitnica je nagrade Ajrin Kruker za postignute vrhunske rezultate u pijanističkom izvođenju, kao i nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, među kojima su Citta di Moncalieri, Italija, Misouri Music Teachers Association u Kolumbiji, SAD i Jugoslovensko takmičenje mladih pijanista u Nišu.

Više od 12 godina je radila u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu kao profesorka klavira, a kao honorarni asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 2002 do 2005. Od 2014. radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Katedri za klavirski praktikum, a od 2018. postaje i šef katedre. Početkom 2020. postaje prvi docent u istoriji Akademije umetnosti za predmet Uporedni klavir. Njen pedagoški rad je rezultirao brojnim nagradama studenata i učenika na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Učestvovala je na pijanističko-pedagoškim konferencijama u Orlandu (Florida, SAD), Ostinu (Teksas, SAD) i u Novom Sadu na WPC. Licencirana je instruktorka za Udruženje Kraljevskih muzičkih škola (Associated Board of Royal Schools of Music – ABRSM).

Njena umetnička karijera obuhvata brojne solističke i kamerne nastupe u SAD, Belgiji, Češkoj Republici, Italiji, Sloveniji i Srbiji. Prva je profesorka u Novom Sadu koji drži majstorske kurseve odraslim polaznicima klavira. Njen rad o podučavanju odraslih početnika je izdat u časopisu Piano journal (EPTA, UK) . Članica je žirija na međunarodnim takmičenjima u disciplinama klavir i uporedni klavir (Ukrajina, Poljska, Makedonija, Rumunija, Argentina i Srbija), kao i televizijskog šou programa za mlade talente klasične muzike „Virtuozi V4+ Sviramo istim jezikom“ u produkciji Mađarske nacionalne televizije i Radio Televizije Srbije.

Sarađivala je sa brojnim umetnicima, a tokom 2020 / 2021. godine je sa sopranistkinjom Agotom Vitkai – Kučerom ostvarila saradnju na projektu „Betovenu u čast“ povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Projekat su podržali Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.  Ostvarila je trajne snimke za Radio Televiziju Vojvodine i Radio Televiziju Srbije.