Koncert solo pesama povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena


Godina 2020. je planirana kao „Betovenova godina“ širom sveta, kako bi se odalo poštovanje i slavila muzička genijalnost ovog izuzetnog umetnika. Čuvena Berlinska filharmonija je veličanstveno obeležila ovaj jubilej u Berlinu 9. simfonijom ispred Brandenburške kapije. Planirano je na stotine manifestacija širom Evrope i sveta, kao i u našoj zemlji, ali zbog pandemije u globalnim okvirima, prouzrokovanom virusom Korona, većina zakazanih koncerata je otkazana.

Umetnice iz Novog Sada, Agota Vitkai-Kučera, sopran i pijanistkinja Jelena Simonović-Kovačević, napravile su projekat povodom obeležavanja jubileja „Betovenu u čast“ – dvesta pedeset godina od rođenja Ludviga van Betovena (Bon, 16. decembar 1770 – Beč, 26. mart 1827). One su tim povodom, pripremile koncerte solo pesama, kako bi predstavile stvaralaštvo ovog izuzetno značajnog kompozitora i u polju nemačkog lida.

Pripremljen je promišljen izbor solo pesama, potom ciklus „Dalekoj dragoj“, kao i izuzetno retko izvođene „Zdravice“. Kroz kratku uvodnu reč o kompozitoru i stilskim odrednicama njegovog stvaralaštva, uvele su slušaoce u nesvakidašnji muzički program sastavljen od dela koja je gotovo nemoguće čuti danas na koncertnim podijumima u Srbiji.

Koncerti su realizovani u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Eđšeg, a prenos koncerta iz Svečane sale Matice srpske je emitovan uživo. Koncerti u  Beogradu su održani u Svečanoj sali Udruženja kompozitora Srbije i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, potom u Apatinu, Kragujevcu i Subotici.

Projekat su podržali Gradski sekretarijat Grada Novog Sada i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Posebnu zahvalnost dugujemo Austrijskom kulturnom forumu, RTS-u, RTV-u, OSMTH Vitezovima Templarima Srbije, Rotari klubu Novi Sad, Neofyton i Sterling food kompanijama, kao i porodici Sabo.